gezond eten is te duur…

gezond eten is te duur…

De afgelopen weken ben ik steeds enorm gefrustreerd als ik thuiskom van het boodschappen doen. Het lijkt wel alsof ik steeds duurder uit ben, terwijl ik toch echt geen gekke dingen haal. Maar op het moment dat ik de groente en fruit afdeling in de supermarkt heb gehad zit ik al op rond de 50 euro en dan moet ik de rest van mijn boodschappen nog doen!

Het lijkt wel alsof groente en fruit elke week duurder word! Ik zie prijzen van 3 euro gemiddeld voor een kilo appels en er gaan maar een stuk of 4 appels in een kilo… Sinds het begin van mijn zwangerschap heb ik ontzettend grote trek in fruit, eerder had ik moeite met fruit eten maar nu gaat er met gemak 3 of 4 stuks fruit per dag in. Tel die kosten maar eens op, wij hebben met z’n tweetjes nu weekboodschappen van over de 80 euro waar dat eerder 65 euro was. Ik vind het shocking, vooral omdat wij ontzettend op ons budget letten en het niet enorm ruim hebben.

Dan lees ik in het nieuws dat ze de BTW op groenten en fruit willen verhogen van 6% naar 9%! Dus het word nog duurder om gezond te leven, ook lees ik in het nieuws dat Nederlandse kinderen elke dag te weinig groenten en fruit eten. Ik lees in het nieuws dat we allemaal steeds dikker worden, we lijden met z’n allen aan allemaal nieuwe welvaartsziekten. De overheid maakt zich zorgen over de stijgende zorgkosten…

Maar ik begrijp het wel….

Voor 99 cent haal je een pak koeken waar er gemiddeld 6 a 10 inzitten. Daar kan je dus 10 keer een kind blij mee maken, terwijl je voor 4 appels 3 euro afrekent…3 keer duurder voor maar 4 keer een snackje! Moeders die op bijstandsniveau zitten zullen dus steeds vaker de keuze maken om hun kind dan maar een koek te geven in plaats van die gezonde maar onbetaalbare appel! Chips vind je in de supermarkt al voor 30 cent per zak, pubers die hun lunch komen scoren, denken ook in de portemonnee… Dat word dus een zak chips met een blikje energie drank en dan zijn ze voor 50 cent klaar!

Snapt onze regering dan niet dat het steeds duurder maken van gezond eten nog meer gezondheidsproblemen op gaat leveren? We betalen ons met z’n allen scheel aan de steeds duurder wordende zorg, mensen gaan lekker allemaal voor de maagverkleining met bijbehorende zorgkosten… Hart en vaatziekten, kanker, diabetes…het is aan de orde van de dag maar we maken vet, suikerrijk eten steeds goedkoper en gezonde voeding steeds een beetje onbetaalbaarder. Gezond leven word te duur, zelfs onbetaalbaar voor een hele grote groep mensen!

En ik? Ik kan nog steeds rondkomen maar ben wel ontzettend gefrustreerd dat het voor ons ook steeds een beetje lastiger word om de gezonde keus te maken! Ik ga wel alle supermarktfolders uitspitten en met een briefje overal de aanbiedingen scoren. Zo moet het dan misschien lukken om toe te geven aan mijn gezonde zwangere trek en mijn boodschappenbudget beperkt te houden!

Of ik stuur ‘the Mr’ om boodschappen….weet ik zeker dat er geen lekkers meer in huis komt 😉 Hij houdt zich heerlijk autistisch, precies aan wat er op zijn boodschappenlijstje staat 😉

Ik wil gezonde keuzes kunnen blijven maken, ondanks dat onze regering het onmogelijk wil gaan maken!

Bonsje

 

2 gedachten over “gezond eten is te duur…

  1. Wow, nog nooit zo over nagedacht (na hoeven denken), maar zo is een koek idd goedkoper dan een appel. Ik vond dat wel altijd al op festivals enzo, daar is een patatje veel goedkoper dan een wrap of broodje gezond

  2. Inderdaad, ik vind de groente en fruit ook vaak duur, maar merk wel dat als ik bij de ”groenteboer op de hoek” kom dat vaak aanzienlijk in de prijs kan schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: